Pályázatok
A Ringató Magyar Zenei Nevelési Alapítvány NEAO-KP-1-2023/6-000764 sz. pályázatának beszámolója, a 2023-as évre

Odaadó-Ringató Program alkalmai. Ez a program idősotthonokban tartott Ringató foglalkozásokat jelent, amelyben Ringató foglalkozásvezetők vállalkozókedvű anyukákkal, apukákkal, gyermekekkel együtt idősotthonok lakói körében vesznek részt Ringató foglalkozásokon. Ezek az alkalmak generációk között teremtenek kapcsolódást és különleges élményt. Az idősek között sokszor vannak demensek is, akik esetleg már beszélni nem tudnak, de énekkel még kapcsolatot tudunk velük teremteni. A közös éneklésben és játékban együtt vesznek részt idősek és a kismamák. A gyermekek részvétele mindenkinek nagy öröm. A program másik lábát az Odaadó Programot jegyző Civilút adja, akik irodalmi felolvasásokkal vannak jelen ezeken az alkalmakon. Összesen 11 foglalkozást tartottunk az alábbi helyszíneken:
Veszprém, Életöröm Otthon: 2023. 09. 05.
Csepeli Olajág Otthonok: 2023. 09. 27.
Gazdagrét, Nyugdíjas Ház 2023. 10. 02.
Solt: 2023. 11. 03.
Törökbálint, 2023. 11. 06.
Érd, Gyula utca. Szent József Idősek Otthona: 2023. 11. 15.
Zugló: 2023. 11. 17.
Bp.5. ker. Belgrád rkp. - Idősek Klubja. 2023. 11. 20.
Páty, 2023. 11. 22.
Újpalota: 2024. 02. 16.
Érd: 2024. 03. 27.

Ringató Módszertani Könyv és Ringató social media kommunikáció 2022-ben - CNP-KP-1-2021/1-000221

A CNP-KP-1-2021/1-000221 pályázatból a Ringató Alapítvány az alábbi szakmai munkákat valósította meg:

1. A Ringató módszertani szakkönyv megírása és megjelenése 2022 nyarán:

Évtizedek alatt kiforrott, a kodályi elvekre épülő, speciális foglalkozásvezetési (művészeti nevelési) formát mutat be ez a zenei nevelési szakkönyv. Pedagógusoknak és a kisgyermekkori zenei nevelés iránt érdeklődőknek ajánljuk. A Ringató-módszer, illetve a könyv szerzője 2021 őszén Magyar Örökség díjat kapott. "...amit Gróh Ilona zenepedagógus 1991-től kezdve, az elmúlt 30 év alatt a Ringató zenei nevelési programmal megteremtett, túlzás nélkül nevezhető csodának. Modern világunkban, dacolva a lehúzó erőkkel, visszaadta az édesanyáknak és édesapáknak azt az elfeledettnek tűnő tudást és készséget, ami korábban, a paraszti életformában természetes volt. A Ringató programnak köszönhetően ma itthon és külföldön szülők százezrei, talán milliói énekelnek újra gyerekeiknek, gyerekeikkel. Gróh Ilona megteremtette ennek hátterét: nemcsak a módszert dolgozta ki, hanem fiatal, tehetséges pedagógusokat megtanított ennek alkalmazására is."

2. A Ringató social media kommunikáció 2022-ben, és a Ringató Podcast első adásainak elkészítése 2023-ban:

Köszönjük a támogatást!

PedagógusExpo - NEAO-KP-1-2022/6-000746

2022. november 5.

2022. november 5-én a Ringató Magyar Zenei Nevelési Alapítvány a 2022-ben megjelent Ringató módszertani könyv megismertetése céljából kiállítóként részt vett a Pedagógusexpón. Itt számos pedagógussal tudtunk személyesen is találkozni. A pedagóusexpón évente kb. 2000 pedagógus vesz részt, közülük sok a kisgyermeknevelő és az óvónő.

Ringató foglalkozásvezetői online képzés külhoni diaszpórában élő magyar pedagógusoknak 2021-ben

A jelentkezőknek videófelvételben kellett bemutatkozniuk, ami alapján eldőlt, hogy részt vehetnek-e a képzésen vagy sem. Az előválogatás biztosította azt, hogy a tanfolyamot elvégzők mind emberi, mind szakmai szempontból alkalmasak a Ringató foglalkozások speciális módszertanának elsajátítására, képesek Ringató foglalkozásokat vezetni. A tavalyi évben már online módon tartottuk meg a képzést. Így annak metódusa már ismert és bevált volt. Ebben a formában történő képzés hátránya azonban, hogy a közös éneklés élménye elmaradt. Ez tényleg hiányzott. A tanfolyam résztveőit a programvezető a megszervezett konzultációkon kívül is rendszeresen segíti írásos anyagokkal, módszertani videófelvételekkel. E-mailben, messengeren, Facebookon tartják a kapcsolatot.

A tanfolyamot 19 fő végezte el. Diaszpórában élő magyar pedagógusok a világ sok-sok részéből:
Virág Andrea - Ausztrália
Balázs Csilla - Amerika
Temesi Krisztina - Írország
Beyreiss Éva - Németország
Gregusné Becker Mária - Németország
Lokodi Emőke - Románia
Kiss Borbála - Anglia
Domoszlai Orsolya - Ausztrália
Hornai Anita - Anglia
Gyorfi Rita Klaudia - Anglia
Schenk Angyalka - Ausztria
Parti Margit - Kanada
Dobai Kinga - Szlovákia
Simon Andrea - Anglia
Tempfli-Nagy Luca Zsófia - Anglia
Deli-Fóris Mária - Anglia
Kinnunen Veronika - Németország
Alzbeta Erzsi Vaculikova - Csehország
Brockhauserné Mató Katalin – Németország

Mivel a képzés online módon történt Google Meets segítségével, jelenléti ívet nem írtak alá a képzés résztvevői. Képernyőfotón a képzés résztvevői és az oktató: dr. Gáll Ferencné Gróh Ilona

Ringató gyerekkoncert és könyvbemutató rendezvény - NEAO-KP-1-2021/6-000640

2021. október 17.

Több mint száz család tisztelte meg a rendezvényünket 2021. október 17-én, amelyen a Ringató - Lila könyvet mutattuk be gyerekkoncert, kézműves program, kedvezményes könyvvásár és dedikálás kíséretében. Az ünnepi alkalomnak a Nemzeti Táncszínház adott otthont. Művészvendégünk, Szabó T. Anna is velünk énekelt.

Ringató Magyar Zenei Nevelési Alapítvány - BGA/5272/10/2020

Külhoni magyar tanárok zenei nevelési online tanfolyam megvalósításának támogatása

2020. augusztus 3-7.

Célunk, hogy a Kárpát-medence minél több településén létesüljenek Ringató csoportok, melyek működésével értékes, a magyar hagyományainkból kiinduló tartalmat, élményt kapjanak az ott élő kisgyermekes családok. A Ringató foglalkozások fő erényei közé tartozik, hogy segíti a magyar nyelv megőrzését, a magyar identitás kialakítását, erősítését és összetartó közösséget épít. Mindezek érdekében szerveztük meg a Ringató módszertani tanfolyamot a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával külhoni magyar pedagógusok részére immár negyedik alkalommal. Idén rendhagyóan, online formában folyt a tanítás ezen az oldalon: https://meet.google.com/. A jelentkezőknek ehhez megfelelő technikai feltételekkel rendelkeztek.

A jelentkezőknek videófelvételben kellett bemutatkozniuk, ami alapján eldőlt, hogy részt vehetnek-e a képzésen vagy sem. Az előválogatás biztosította azt, hogy a tanfolyamot elvégzők mind emberi, mind szakmai szempontból alkalmasak a Ringató foglalkozások speciális módszertanának elsajátítására, képesek Ringató foglalkozásokat vezetni. Elmondható, hogy az új és szokatlan helyzet – online képzés - ellenére minden gördülékenyen ment. Kihasználtuk azokat az előnyöket, melyeket az online képzés jelentett. Az órák után sok linket, megnézendő anyagokat küldtem a hallgatóknak, melyekről másnap beszélni tudtunk. Voltak kötelezően megnézendő szakmai anyagok és volt bőségesen szabadon választható filmfelvétel is. Ebben a formában történő képzés hátránya, hogy a közös éneklés élménye elmaradt. Ez tényleg hiányzott, gondolkodom azon, hogy majd valamikor hogy tudjuk ezt pótolni. A valóságban megtartott képzések egy hete alatt a résztvevőkből is kialakult egy kis külhoni baráti közösség, hiszen az órák végeztével gyakran estig folytatódott a közös éneklés, muzsikálás. Annak idején nagy élményt jelenttettek szabadidős programok, amit az online képzés során nem tudtunk megvalósítani. Mindezt igyekeztünk pótolni a virtuális tér adta lehetőségekkel a közösségi médiában. Az utókövetés online valósult kisebb csoportokben, illetve egyéni kozultációk formájában messengeren szervezetten 5 alkalommal 2020 december végéig. Folyamatos a kapcsolattartás az interneten keresztül. A tanfolyam résztveőit a programvezető a megszervezett konzultációkon kívül is rendszeresen segíti írásos anyagokkal, módszertani videófelvételekkel. E-mailben, messengeren, Facebookon tartják a kapcsolatot.

A tanfolyam végeztével a csoportból (17 fő) 12 külhoni kezdte meg a határon túli programok szervezését, melyet a pandémia sajnos megszakított. Bízom benne, hogy amint lehetőségük lesz, folytatni fogják a Ringató foglalkozásokat, mert azt tapasztaltam, hogy nagy kedvvel, elhatározással és szeretettel kezdtek hozzá a tanfolyam után. A tanfolyam valamennyi résztvevője Ringató könyvcsomagot kapott. A könyveket a képzés során rendszeresen használtuk. A támogatottak száma 17 fő, valamennyien külhoni magyar pedagógusok:

Antal Diána, Kárpátalja
Blága Anikó (Erdei Anikó), Erdély
Borsodi Patyerek Orsolya, Vajdaság
Czellecz Ildikó, Németország
Drávai Gyurcsik Renáta, Vajdaság
Gyurkovics Katalin, Felvidék
Herczog Gabriela, Felvidék
Horváth Boglárka, Felvidék
Kemény Mária, Vajdaság
Kiss Krisztina, Vajdaság
Kovács-Molnár Lili Németország
Lakatos Andrea, Erdély
Lukács Sára, Vajdaság
Mitru Barbara, Kárpátalja
Nagy Mariann, Anglia
Szuhay Mária, Felvidék
Timaru Carina (Tímár Karina), Moldva

A résztvevők zárt csoportja: https://www.facebook.com/groups/1663353980495888

Ringató Magyar Zenei Nevelési Alapítvány - NEA- NO-20-O-V-0863-V-0642


Ringató Magyar Zenei Nevelési Alapítvány - NEA-NO-19-Ö-V-0642
Ringató Magyar Zenei Nevelési Alapítvány - BGA8364/4/2019

Ringató módszertani tanfolyam külhoni magyar pedagógusok számára a BGA Zrt. támogatásával

Budapest, 2019. július 1-15.

A képzés programja ide kattintva érhető el.

A képzés célja, hogy a külhonban minél több településen létesüljenek Ringató csoportok, melyek működésével értékes, a magyar hagyományainkból kiinduló tartalmat, igazi értékeket, élményt kapjanak a kisgyermekes családok, és a foglalkozásokon érvényesüljenek a közös éneklés és játék közösségformáló hatásai is.

A tervben előválogatás, képzés és utógondozás szerepelt, és a tervnek megfelelően meg is valósult.

Az előválogatás online történt, megadott szempontok alapján kellett a jelentkezőknek a bemutatkozó filmet elküldeniük. A válogatás után a következő résztvevőkkel indult el a tanfolyam:

Név Város Régió
Alt Kapczy Ildikó Zseliz Felvidék
Barabás Mónika Temesvár Erdély
Bereczki Klára Temesvár Erdély
Iffiú Réka (Demeter) Sepsiszentgyörgy Erdély
Dobai Eszter Dunamocs Felvidék
Erőss Judit Sepsiszentgyörgy Erdély
Farkas Rebeka Kiskeszi Felvidék
Fekete Krisztián Szolyva Kárpátalja
Ferenczi Júlia Sepsiszentgyörgy Erdély
György Tünde Kolozsvár Erdély
Hanák Rigó Ildikó Piros Vajdaság
Hantos Judit Bologna Olaszország
Hardi Klemm Katalin   Vajdaság
Havasi Orsolya Visk Kárpátalja
Kecskés Márta Diósförgepatony Felvidék
Kertész Prim Adrienn Anglia
László Delinke Bálványosváralja Erdély
Parti Margit Edmonton Kanada
Révész Csilla Zselíz Felvidék
Rontó Márta Vajdaság
Schenk Angyalka Insbruck Ausztria
Szabó Tünde Sepsiszentgyörgy Erdély
Szilágyiné Tóth Gabriella Beregszász Kárpátalja
Takács Zsuzsanna Nagybecskerek Vajdaság
Vacík Jenes Alíz Prága Csehország
Zacharov Erika Somorja Felvidék
Pataki Anna Brünn Csehország

A hallgatók szakmai anyagként kézhez kapták valamennyi Ringató kiadványt, egy idézetgyűjteményt Kodály Zoltán írásaiból, valamint egy bőséges szakirodalmi jegyzéket.

A képzés előadásai hétfőtől péntekig, naponta 9:00-től 16:30-ig tartottak.

A tanfolyamon az előre megadott tematika szerint haladtunk, az egyes elméleti fejezeteket átgondolt, alapos gyakorlati képzés egészítette ki, játék- és daltanulással, módszertani gyakorlatokkal, két élő bemutató foglalkozással és foglalkozáselemzéssel. A nap közbeni szünetekben egyéni konzultációra is volt lehetőség. Mindez kiegészült 2-2 órás marketing és közösségi média képzéssel.

Mindvégig azt tapasztaltam, hogy rendkívül nagy érdeklődéssel vesznek részt az órákon a hallgatók, nyitottak, készségesek, mindenben együttműködőek voltak.

A résztvevő pedagógusok zenei, zenepedagógiai felkészültsége megfelelő volt, néhányan kiemelkedő zenei, módszertani képzettséggel, tájékozottsággal rendelkeztek.

Ringató Magyar Zenei Nevelési Alapítvány - BGA6418/2018

Ringató módszertani tanfolyam külhoni magyar pedagógusok számára a BGA Zrt. támogatásával

Budapest, 2018. június 18-23.

A képzés célja, hogy a külhonban minél több településen létesüljenek Ringató csoportok, melyek működésével értékes, a magyar hagyományainkból kiinduló tartalmat, igazi értékeket, élményt kapjanak a kisgyermekes családok, és a foglalkozásokon érvényesüljenek a közös éneklés és játék közösségformáló hatásai is.

A tervben előválogatás, képzés és utógondozás szerepelt, és a tervnek megfelelően meg is valósult.

Az előválogatás online történt, megadott szempontok alapján kellett a jelentkezőknek a bemutatkozó filmet elküldeniük. A válogatás után 22 résztvevővel indult el a tanfolyam. A Felvidékről, Erdélyből,és a Vajdaságból 20 fő érkezett, 1 fő Ausztriából és 1 fő Macedoniából.

A résztvevők névsora:

Barabás Mónika Erdély

Benedek Tibor Magor Erdély

Bereczki Elekes Klára Erdély

Dognár Mónika Vajdaság

Gordos Szilvia Vajdaság

Gúti Annamária Vajdaság

Hanák Rigó Ildikó Vajdaság

Jakab Krisztina Felvidek

Kecskés Márta Felvidék

Kosztyó Bodnár Györgyi Felvidék

Magyari Csilla Erdély

Patala Annamária Vajdaság

Pop Aleksova Elena Macedonia

Rácz Nagy Tünde Vajdaság

Schenk Angyalka Ausztria

Szabó Rapcsák Lotti Vajdaság

Szabó Róbert Vajdaság

Szécsi Viktória  Vajdaság

Takács Zsuzsanna Vajdaság

Torok Orsolya Felvidék

Varga Hajnalka Felvidék

Zacharov Erika Felvidék

A hallgatók szakmai anyagként kézhez kapták valamennyi Ringató kiadványt, egy idézetgyűjteményt Kodály Zoltán írásaiból, valamint egy bőséges szakirodalmi jegyzéket.

A képzés előadásai hétfőtől péntekig, naponta 9:00-től 16:30-ig tartottak. A tanfolyamon az előre megadott tematika szerint haladtunk, az egyes elméleti fejezeteket átgondolt, alapos gyakorlati képzés egészítette ki, játék- és daltanulással, módszertani gyakorlatokkal, két élő bemutató foglalkozással és foglalkozáselemzéssel. A nap közbeni szünetekben egyéni konzultációra is volt lehetőség. Mindez kiegészült 2-2 órás marketing és közösségi média képzéssel.

Mindvégig azt tapasztaltam, hogy rendkívül nagy érdeklődéssel vesznek részt az órákon a hallgatók, nyitottak, készségesek, mindenben együttműködőek voltak.

A résztvevő pedagógusok zenei, zenepedagógiai felkészültsége megfelelő volt, néhányan kiemelkedő zenei, módszertani képzettséggel, tájékozottsággal rendelkeztek.

Utógondozás

A tanfolyam elvégzése után minden résztvevő lehetőséget kapott arra, hogy csatlakozzon a Ringató zenei nevelési programhoz, a Ringató hálózathoz. A 22 főből jelenleg 8 fővel kötöttünk Ringató védjegyhasználati szerződést, így ők Ringató foglalkozásvezetőként működnek a lakhelyükön, illetve annak környékén. A szerződéskötés még tavaly a tanfolyam befejezése után megtörtént, ezzel egyidőben nagy mennyiségű reklámanyagot, írásbeli segítséget kaptak valamennyien. Többen igényelték a szóbeli konzultációt skype-on, tanácsot kértek, sikerekről számoltak be. A 2018-as őszi és a 2019-es tavaszi szakmai napunkon részt vettek, a Facebookon is tartjuk a kapcsolatot, folyamatosan követem a szakmai tevékenységüket.

Rendkívül jó visszajelzéseket kapok tőlük, rendszeres foglalkozásokat tartanak. Gyakran számolnak be a sikereikről, egymással is tartják a kapcsolatot.

EFOP-1.3.5-16-2016-00996 "Ringatók az unokákkal program - nagyszülők és kisgyerek"

Kedvezményezett neve: Ringató Magyar Zenei Nevelési Alapítvány

Projekt címe: "Ringatók az unokákkal program - nagyszülők és kisgyerek"

Szerződött támogatás összege: 25.000.000,- Ft

Támogatás mértéke: 100%

Projekt tartamának bemutatása: Az EFOP-1.3.5-16 számú "Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével" című felhívás célja új kisközösségek létrehozásának, fejlesztésének elősegítése a helyi igények felszínre kerülése érdekében, továbbá a meglévő közösségek megerősítésének megvalósítása érdekében.

Jelen konstrukció elsősorban a fiatalok, a családok és fizikailag-szellemileg friss idősek, nyugdíjasok kisközösségi kereteken belül szerveződő társadalmi, gazdasági aktivizálásával, közéleti szerepvállalásuk erősítésével, karitatív, önkéntes alapon végzett tevékenységeivel, a generációk közötti együttműködéssel segíti elő a területi és társadalmi kiegyenlítődést.

Az EFOP-1.3.5-16-2016-00996 számú "Ringatók az unokákkal program - nagyszülők és kisgyerek" című projektünk megvalósításával hozzájárulunk a generációk közötti együttműködés és kapcsolat, a társadalmi összetartás erősítéséhez; az önkéntes és karitatív tevékenységekben való részvétel előmozdításához; a közösségi integráció, a civil társadalom megerősítéséhez; a társadalmi szolidaritás céljának eléréséhez.

Projekt tervezett befejezési dátuma: 2020.07.01.

Projektazonosító száma: EFOP-1.3.5-16-2016-00996

"RINGATÓ" KOMPLEX CSALÁDTÁMOGATÁSI PROJEKT A DÉL-DUNÁNTÚLON - EFOP-1.2.1-15-2016-00111

Az "Én Ovim" Alapítvány sikeres pályázatának köszönhetően 2017. január 1-től 2018. december 31-ig az Alapítvány a Ringató Baráti Társaság Egyesülettel karöltve valósítja meg a kisgyermekes családok sokoldalú elérését célzó, színes programját. A program keretében csoportos foglalkozásokat, rendezvényeket és workshopokat tartunk a Dél-Dunántúlon.

Fotók a közös rendezvényekről itt!

További tudnivalók az "Én Ovim" Alapítványról itt olvashatók.

Záró szakmai beszámoló az EFOP-1.2.1-15-2016-00111 számú projekthez

2017. január 1-től 2019. január 1-ig terjedő időszakra

A védőháló a családokért című pályázatra benyújtott Ringató - Komplex családtámogatási program a Dél Dunántúlon című pályázati anyagunk 2016 december 12-én támogatásban részesült. Az elnyert támogatás 39.999.952.-Ft melyet a két évet átölelő programsorozat lebonyolítására használhatunk fel.

A projektmenedzsment folyamatosan dolgozott az ajánlatkéréseken, szerződés kötéseken, szakmai programok szervezésén, lebonyolításán, illetve a beadandó kifizetési kérelmeken, szakmai beszámolókon és hiánypótlásokon.

Az eredeti tervnek megfelelően zajlottak a programok a résztvevő megvalósítók lelkes, színvonalas munkájának köszönhetően.

Nagy sikerrel, hatalmas érdeklődés mellett folytak a rendezvények.

A projekt átfogó célja: A család társadalmi szerepének megerősítése, a családi kohézió növelése komplex szolgáltatások nyújtásával.

A projekt célcsoportokhoz rendelt részcéljai:

A gyermekneveléssel kapcsolatos korszerű ismeretekkel rendelkező szülők és leendő szülők számának növelése.

Sajátos- vagy nehéz élethelyzetben lévő családok támogatása, helyzetének javítása az önkormányzati családsegítő intézmények tevékenységét kiegészítő segítő szolgáltatásokkal.

Bevált mintaprogramok, jó gyakorlatok szélesebb körben történő elterjesztése, a családok egymást segítő közösségeinek megerősítése, a családok jól-léte érdekében a helyi szintű összefogás ösztönzése.

A programokat a Dél-Dunántúli térségben, kiemelten a Szekszárdi Kistérségben, illetve a Pécsi Kistérségben 16 településen valósultak meg.

Az intézményi és szakmai partnereinkkel megvalósított programok magukban hordozzák a jövőbeni együttműködés reményét is.

Hosszú távú cél: Fontos szempontnak tartjuk, hogy a projekt hatása széles körben elterjedjen, helyben történő hasznosulása mellett hatása a régión túl is értékelhető és fenntartható legyen. Projektünk az emberi lét sokoldalú – zenei, mozgásos, kreatív, élményszerű, kommunikatív és interaktív – megnyilatkozásait használta fel egy komplex családtámogatási modell kiépítéséhez.

A projekt sikerét bizonyítja, hogy a 2019 január 1-ig tervezett legalább 400 résztvevővel szemben, programjainkon 1533 fő vett részt!

A tanácsadások a Gant diagram szerint zajlottak, a projekt végére teljesítettük a kitűzött célértéket. A tanácsadásokon 192 fő vett részt.

A 10 fős kiscsoportos foglalkozások a GANT diagram szerint zajlottak a projekt végére teljesítettük a kitűzött célértéket. A foglalkozásokon 240 fő vett részt.

A 20 fős csoportfoglalkozások is a GANT diagram szerint zajlottak a projekt végére teljesítettük a kitűzött célértéket. A foglalkozásokon 361 fő vett részt

Félévente megrendezésre kerültek a workshopok. A rendezvényeken 192 fő vett részt.

A projektben a tervezett programok a GANT diagram szerint zajlottak, a résztvevők száma minden esetben elérte, vagy meghaladta az eredetileg tervezettet!

A résztvevők létszámát a jelenléti ívek alapján elkészített táblázatból függvény segítségével számoltuk ki, így a duplikáció kizárt.

Szeretnénk megköszönni, hogy támogatták programunkat, lehetőséget biztosítva a megvalósításra!

A fotódokumnetáció a 3. mérföldkőhöz itt megtekinthető

Alapító: Gróh Ilona
KERESÉS
Kutykurutty és a többiek
Gyöngyösi Katalin Vár a bölcsőde
Gyöngyösi Katalin Bölcsődés vagyok
Megfogtam egy szúnyogot - lapozó
Cifra palota
Borsi a kertben