"S milyen más az életed, ha a szépségnek nemcsak örvendezel, hanem szét is árasztod. Az énekek sok mindent tudnak. Csak általad és csak hangokkal, csak a hangjaival együtt hatnak. S nemcsak rád…" (Marosi Julianna)

Énektanár, karvezető vagyok, 1979 óta dolgozom. Ez alatt az idő alatt több korosztállyal kerültem kapcsolatba a bölcsődésektől a főiskolásokig. Lehetőségem volt tapasztalatot gyűjteni a különböző életkorú gyerekek zenei nevelésében és a felnőttek képzésében is. 

Tevékenységeim középpontjában ma már a kisgyermekkori zenei nevelés áll, igaz szeretettel és hittel teszem a dolgomat. Büszke vagyok arra, hogy Forrai Katalintól, Kodály Zoltán tanítványától, a világszerte ismert zenepedagógustól kaptam segítséget az óvónők képzéséhez és az óvodás gyerekek zenei neveléséhez. Több mint húsz évig lehettem Kati néni közelében, tanulhattam tőle, vele dolgozhattam.

Kisgyermekes családokkal 1991-ben kezdtem foglalkozni Szekszárdon. Budapesten 2004-ben indítottam el Ringató foglalkozásokat.
Hamarosan tanfolyamokat szerveztem, tanítványokat, kolléganőket gyűjtöttem magam köré, hogy mind többen legyünk, akik azonos értékek mentén haladva nyújtunk hétről hétre zenei élményt gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A Ringatóval létrejött egy olyan mozgalom, amire néha magam is rácsodálkozom.

Sok-sok feladat, örömteli megbízatás kapcsolódik a Ringató zenei nevelési programhoz, az általam kidolgozott módszerhez: évente több jelentős zenei rendezvény szervezése, konferenciák, ismeretterjesztő előadások, különféle tanfolyamok, pedagógusképzés a határainkon innen és túl, teszik változatossá a hétköznapokat. Több Ringató családi énekeskönyvet CD-vel és gyerekeknek szánt könyvet is megjelentettünk a Kolibri Kiadóval 2012 óta.

Örülök, hogy azzal foglalkozhatom, amit igazán szeretek. Nagyszerű, hogy olyan kolléganőkkel dolgozhatom együtt, akiket én választhatok ki, kiváló emberek, jó zenészek és jó pedagógusok, magas színvonalon képviselik a Ringató programot.  

Munkámat több szakmai díjjal ismerték el, ami természetesen jó érzés, ugyanakkor felelősség is. Jót és jól... - mindig.

Teljessé teszi az örömömet a családom. A fiam, a menyem és a csodálatos unokáim. A lányommal együtt dolgozom, férjem pedig mindenben támogat.

Rengeteg tervem van még, bízom abban, hogy képes leszek megvalósítani ezeket, miközben Forrai Katalin mondataira gondolok: "...az a fontos, hogy az életben úgy boldoguljunk, hogy közben boldoggá tegyünk másokat..."

Gróh Ili