Szakmai bemutatkozás - Gróh Ilona

A Pécsi Janus Tudományegyetem, ének-zene, népművelés, pedagógia szakán végeztem 1979-ben. Ezt követően általános iskolában tanítottam ének-zenét, majd 1984 és 1997 között a Janus Pannonius Tudományegyetem Illyés Gyula Pedagógiai Karán leendő óvónőknek és tanítóknak ének-zene és módszertana tantárgy tanítása volt a feladatom. 1997 és 2003 között a Garay János Ének-Zenei Általános Iskolában ének-zene tanárként dolgoztam, és a gyerekkórust is vezettem.

Változatos és sokszínű pályafutásom alatt énektanárként, karnagyként, szaktanácsadóként, zeneóvodai és népzenei táborok vezetőjeként tevékenykedtem, továbbá számos alkalommal felkértek arra, hogy országos és megyei népzenei, valamint egyéb zenei versenyeken zsűrizzek. Nemzetközi kórusversenyeken karnagyként első és második helyezést értem el. Országos és határainkon túl rendezett konferenciák rendszeresen meghívott előadója, hazai és a határainkon túl élő magyar közösségek számára tanfolyamok, szakmai rendezvények szervezője és előadója vagyok.

2004-től teljes figyelmemet a Ringató-módszer részleteinek kidolgozására és a Ringató országos és külföldi hálózatának kiépítésére összpontosítottam. Ennek keretében továbbképzéseket vezettem és zenei ismeretterjesztő előadásokat tartottam idehaza és határainkon túl (Felvidék, Kárpátalja, Erdély, Moldva, Vajdaság, Ausztria, Svájc, Anglia, Németország, Svédország). 2006-tól évente Ringató módszertani tanfolyamokat szervezek, amelyen a Ringató foglalkozásvezetők képzése zajlik. Ugyanebben az évben elindult a Ringató Énekes Óvoda (zeneóvoda) és a zeneóvodai foglalkozások vezetőinek képzése is. 2006-tól kezdve minden évben számos jelentős zenei rendezvény, ismeretterjesztő előadás, gyerekkoncert szervezésére és megvalósítására került sor rangos kulturális intézményekben. 2007. óta akkreditált zenei nevelési tanfolyamokat vezetek bölcsődei kisgyermeknevelők és óvónők számára.

2007-ben Forrai Katalin-díjban részesültem.

2009-től számos Ringató könyvet szerkesztettem, készítettem és jelentettem meg, ezekhez a kiadványokhoz kapcsolódóan ismeretterjesztő előadásokat, bemutató foglalkozásokat tartottam országszerte és a külföldön élő magyarság körében.

2015-ben Nemzetközi Forrai Katalin-díjban részesültem, melyet a Nemzetközi Kodály Társaság ítélt meg számomra.

2016-ban az Emberi Erőforrások Minisztériumától Pro Familiis-díjat kaptam.

2018-ban a Magyar Művészeti Akadéma különdíját kaptam művészetpedagógiai tevékenységért.

2018-ban elkezdte működését a Ringató Kiadó.

2021-ben Magyar Örökség-díjjal ismerték el a Ringató-módszert

"Amit Gróh Ilona létrehozott, az egyedülálló a magyar művészeti nevelésben. Visszahozott valamit, egy igazi csodát, ami modern világunkban már-már elveszni látszott." (Dr. Solymosi-Tari Emőke laudáció MMA különdíj átadásakor)

"Gróh Ilona a kisgyermekek zenei nevelésének Kodály Zoltán által inspirált módszertani alapjait a szakma nemzetközi jelentőségű mesterétől, Forrai Katalintól tanulta. A módszerre épülő pedagógiai gyakorlatot az alapelvekhez mindvégig ragaszkodva saját céljainak, saját zenei és pedagógiai egyéniségének leginkább megfelelően fejlesztette. Csodálatosan sugárzó zeneiségével, magasfokú felkészültségével, pedagógiai tudásával, érzékével, valamint kifinomult zenei ízlése által a nevéhez fűződő Ringató-programot olyan jelentős szakmai, zenei műhellyé fejlesztette, amely méltán vívott ki nagy hazai és nemzetközi elismerést az elmúlt években." (Dr.Nemes László Norbert, a Ringató-Ölbéli játékok, mondókák, dalok című könyv előszavából.

Gállné Gróh llona

Elérhetőség: a Kapcsolatfelvétel menüponton keresztül

Alapító: Gróh Ilona
KERESÉS
Kutykurutty és a többiek
Gyöngyösi Katalin Vár a bölcsőde
Gyöngyösi Katalin Bölcsődés vagyok
Megfogtam egy szúnyogot - lapozó
Cifra palota
Borsi a kertben