Könyveink

Ezen az oldalon összegyűjtöttük az összes valaha megjelent Ringató kiadványt, tehát azokat is, amelyek megvásárolhatók a webshopban, és azokat is, amelyeket már nem forgalmazunk.

Jelenleg nem kapható! Az info@ringato.hu címen előrendelhető.

"Napjainkra számos művészeti iskolában tanulható a népi furulya, amelynek népszerűsége egyre nő. A „Magyar népi furulyajáték alapjai” című tankönyv kifejezetten azok részére készült, akik most szeretnék elkezdeni a népi furulya tanulását és több éven keresztül folytatni is kívánják. Ehhez nyújtunk bőséges dallamanyagot írott és hangzó formában egyaránt. A 180 számozott kotta több mint fele a online mellékleten is hallható. A kezdeti daltanulást fogásjelek segítik, a kottaanyagot pedig több mint 50, eddig nem közölt archív fotó illusztrálja.

A kötet használata nincs életkorhoz kötve, azonban célszerű 2-3. osztályos korban elkezdeni. Megfelelő és kitartó gyakorlással két év alatt eljuthat a növendék a kötet II. részében található hagyományos furulyás dallamokig.

Bízom abban, hogy tankönyvem felkelti az érdeklődést a hagyományos furulyajáték iránt és megfelelő alapot ad a különböző furulyás dialektusok zenei anyagának, technikáinak és stílusjegyeinek mélyebb megismerésére." /Balogh Sándor/

Tankönyv és példatár QR kódos hangzó melléklettel.

A Ringató Kiadó legkisebbeknek szóló lapozóiba Gróh Ilona a népszerű énekekből válogatott. Mindegyik kiskönyv két dalt tartalmaz, szebbnél szebb illusztrációk kíséretében. Az olvasóvá nevelés első pillanatai a lehetnek, ha a képek nézegetése közben mondókázunk, énekelünk a gyerekeknek. A Ringató Kiadó szem előtt tartja, szövegében értékes, megjelenésében ízléses könyveket kapjanak már a legkisebbeknek is. 
 

A Dialekton Népzenei Kiadó Áldjátok az Úr nevét című új kötete a Református Énekeskönyv 70
dallamát tartalmazza, újszerű és rendhagyó módon citera kísérettel. A kötet MP3 melléklete mintegy 2 órányi zenei anyagot tartalmaz, melyen a magas és mély citerák együttes kíséretével hangzanak el a szólóban és kamarakórussal énekelt zsoltárok és dicséretek. A dallamok lejátszását a könyvben található QR-kód segíti. A hangfelvétel előadói: Kis Gergely Márton – ének, citera, Balogh Sándor, Gál János, Makrai –Kis Balázs – citera. Kórusének: Fábián Éva, Manninger Katica, Tóth Dorottya, Balogh Sándor, Gál János, Kis Gergely Márton.

A keménytáblás borítóval ellátott kötet álló B/5-ös méretben, 160 oldalon, főként kottás tartalommal került forgalomba. Az Áldjátok az Úr nevét kötet megjelentetésével kettős célt kívánnak elérni a könyv készítői: egyrészt a dallamanyag citera kísérettel való megszólaltatása révén megismertetni és megtanítani az egyházi énekeket az eziránt érdeklődők számára, másrészt felhívni a citerát tanulók figyelmét az évszázadok óta meglévő színes és gazdag református dallamkincsre.

Felújított, átdolgozott kiadás! Több képpel, az interneten megtalálható zenei anyaggal!

Kisiskolásoknak ajánljuk.

„– Jaj, elmegy! Elmegy! – szűkölt csöndesen a tacskó, és megvonaglottak az izmai, annyira utánavetette volna magát, ha Vica nem tartja vissza a szügyénél fogva.

– A szarvas! Jaj, a szarvasunk! – kesergett Bors.

– Nem szarvas volt, hanem egy őzfiú. Egy őzbak – állapította meg Vica komoly képpel. – Igaz, hogy nagyon hasonlítanak – kezdte a fejtegetést, de a kutyus közbevágott:

– Miért nem az? Van szarva, tehát szarvas! Pont úgy, hogy ha van farka, akkor farkas.

– Neked pedig füled van, ezért füles leszel? – vágta rá Vica, és már gurultak is a nevetéstől."

Borsi, a kis tacskó felfedezi a természetet, növényekkel, állatokkal ismerkedik. Vica, a kutyus gazdája sokféle népszokásról is beszél neki. Eközben számtalan kalandba keverednek, egy titokzatos erdei látogató pedig rendszeresen megdézsmálja a veteményest és föltúrja az ágyásokat…

A mesék szövetébe egy-egy ismert vagy kevésbé ismert népdal illeszkedik, arra biztatva ezzel a szülőket, hogy mesélés közben vagy mesélés után énekeljenek is, ami még tartalmasabbá és bensőségesebbé teszi az együtt töltött időt.

A könyv zenei anyaga Borsi a kertben címen megtalálható az interneten a következő tartalommegosztó oldalakon: Apple Music, Google Play, Deezer, eMusic, Tidal Music, Spotify, iTunes, YouTube, Soundtrack, TikTok, IMVU

 

 

 

Borsi, a kis tacskó is nagyon várja a karácsonyt. Nézzétek meg, hogyan készülődik, merre jár az ünnep előtti hetekben a kutyus és Vica, a gazdája! Segítsetek nekik a játékos feladatok megoldásával! Így gyorsabban telik az idő, és máris itt a karácsony. Az énekszó és a mondókázás se maradjon el!

A bájos foglalkoztató füzetet a Ringató-mesék és a Borsi mesék alkotói készítették a gyerekeknek: Gáll Viktória Emese és Szert-Szabó Dorottya.

Szeretettel ajánljuk óvodásoknak és kisiskolásoknak.

A Ringató Kiadó legkisebbeknek szóló lapozóiba Gróh Ilona népszerű énekekből válogatott.
Mindegyik kiskönyv két dalt tartalmaz, szebbnél szebb illusztrációk kíséretében.

Ebben a lapozóban a Cifra palota és a Hej, Vargáné káposztát főz kezdetű magyar népdal található Szimonidesz Hajnalka illusztrációival.

Csak nálunk kapható!

A Ringató Kiadó legkisebbeknek szóló lapozóiba Gróh Ilona a népszerű énekekből válogatott. Mindegyik kiskönyv két dalt tartalmaz, szebbnél szebb illusztrációk kíséretében. Az olvasóvá nevelés első pillanatai a lehetnek, ha a képek nézegetése közben mondókázunk, énekelünk a gyerekeknek. A Ringató Kiadó szem előtt tartja, szövegében értékes, megjelenésében ízléses könyveket kapjanak már a legkisebbeknek is.

Balogh Sándor: Citeraiskola, CD melléklettel

"Ez a kötet az 1992-ben megjelentetett Citeraiskola új köntösbe öltöztetett 2. kiadása. Az 1. kiadást a Magyar Művelődési Intézet jelentette meg a Népzenei füzetek című sorozatában. Az új Citeraiskola nem csak küllemében újult meg, hanem szerkezetében, tartalmában és használhatósága tekintetében is.

A kötet egyes fejezeteit, és az azokban található fontos instrukciókat a hagyományos magyar citerajáték elemeire építve állítottam össze több, mint 40 éves zenepedagógiai munkám tapasztalatai alapján. A mintegy 300, tematikusan felépített dallamanyag bőséges tananyagot nyújt a citerát tanulni vágyók számára, a gyermekdaloktól a régi és új stílusú népdalokon keresztül a gyimesi és a moldvai csángó dallamokig. A kottaanyag mellett a kötetben található lemezmellékleten megszólaló 50 dallam meghallgatásával lehetőség nyílik  a hallás utáni daltanulásra is. A CD- melléklet  dallamait a kottában leírtakhoz képest, a hagyományos citerajáték egyszerűbb díszítéseivel szólaltatjuk meg Gál János citerás tanítványom közreműködésével.

A Citeraiskolát mindazoknak ajánlom, akik a művészeti iskolában, zeneiskolában, szakgimnáziumban, valamint a közművelődés területein bővíteni szeretnék a citerával való ismereteiket."

/Balogh Sándor/

A Ringató Kiadó legkisebbeknek szóló lapozóiba Gróh Ilona a népszerű énekekből válogatott.

A kedves népdalunkat Szepesi-Szűcs Barbara illusztrálta.

A Ringató Kiadó legkisebbeknek szóló lapozóiba Gróh Ilona népszerű énekekből válogatott.

Mindegyik kiskönyv két dalt tartalmaz, szebbnél szebb illusztrációk kíséretében.

Ebben a lapozóban az Este van már, nyolc óra és a Hej, tulipán, tulipán kezdetű magyar népdal található Szegedi Katalin illusztrációival.

Nagyóvodás, kisiskolás gyerekeknek 

Minden gyerek szereti a mesét, az állatokat és kíváncsi, ha hangszert lát: milyen a hangja, hogyan lehet megszólaltatni, miből készült és egyáltalán, mihez lehet kezdeni vele.  Az évekkel ezelőtt megjelent, nagysikerű Ringató mesék - A gazdi zenész című könyv történeteit - új illusztrációkkal bővítve - a Borsi mesék sorozatban jelentetjük meg újra.

A könyvhöz az interneten megtalálható dalanyag tartozik. Bemutatkoznak a mesékben megjelenő hangszerek, kiváló muzsikusok, énekesek előadásában ismert és kevésbé ismert magyar népdalok csendülnek fel.  A kiadvány a dalok kottáját is tartalmazza.

Nagyobb óvodásoknak, kisiskolásoknak szánjuk a mesekönyvet, amely egyben éneklésre, zenehallgatásra is lehetőséget ad.

A könyv zenei anyaga Borsi mesék, A zenekar, a táncház, a furulya és az énekszó címen megtalálható az interneten a következő tartalommegosztó oldalakon: Apple Music, Google Play, Deezer, eMusic, Tidal Music, Spotify, iTunes, YouTube, Soundtrack, TikTok, IMVU

„– Az előbb keltem én is – kezdte lihegve a tacskó –, és kimentem a konyhába a tálkámhoz inni, ahogy szoktam. Aztán kinéztem a teraszajtón… – Egy pillanatra elhallgatott, mintha attól tartana, hogy Vica majd nem hisz a fülének. – O-da-kint min-den fe-hér. – Borsi érezte, hogy ennél tökéletesebben nem fejezhette volna ki magát.

– Tessék? – dörzsölgette a gazdi álomittasan a szemét.

– Egyszerűen eltűnt az a megmaradt kis sárga füvünk! És a fák ágai sem feketék, barnák, szürkék többé, hanem fe-hé-rek!

– Nahát! Ez csodálatos! – kurjantott Vica.

– Már hogy lenne csodálatos?! – bámult rá Borsi megrökönyödve, sőt egyenesen megbotránkozva.

– Utoljára gyerekkoromban fordult elő, hogy ilyenkor hó esett! – A lány kikászálódott az ágyból, és odalépett az ablakhoz. – Egy hetünk van még karácsonyig, remélem, nem olvad el addigra! – örvendezett.

– Hó? Ilyen a hó? – fintorgott a kis tacskó. – Azt hittem, a hó valami nagyszerű dolog. Mondjuk, mint a kolbász vagy a szalonna. – A kölyök megnyalta az orra hegyét…”

Borsi, a kis tacskó, a téli népszokásokkal és a hozzájuk kapcsolódó dalokkal, népi hangszerekkel ismerkedik. A kutyus zenész gazdája, Vica, a téli időszak jeles névnapjai mellett az ünnepekről, szokásokról – a Mikulásról, a karácsonyról az újévről, a tél elűzéséről - beszélget Borsival. Kalandjaikat pedig remek muzsika kíséri.

A mesék szövetébe egy-egy ismert vagy kevésbé ismert népdal illeszkedik, ezzel arra biztatva a szülőket, hogy mesélés közben vagy mesélés után énekeljenek is, ami még tartalmasabbá és bensőségesebbé teszi az együtt töltött időt.

A könyvet kisiskolásoknak ajánljuk.

Borsival, a tacskóval és gazdájával, Vicával találkozhatnak a legkisebbek a Ringató-lapozók sorozatban. 
A szöveget részben népi forrásból merített csujogatók (emelt hangú ritmikus kiáltás tánc, mulatság közben) élvezetessé teszik a gyerekek számára. 
Szert-Szabó Dorottya rajzaival vált teljessé a mesekönyv, mely a Ringató Kiadó gondozásában jelent meg. 

3-6 éveseknek

A Borsi mesék című sorozatból a kisebbek is megismerkedhetnek Vica, a zenészlány és Borsi, a kis tacskó történeteivel. Egy-egy kötetben két mese kapott helyet Szert-Szabó Dorottya teljes oldalas, gyönyörű illusztrációival. A Borsi mesék hangulata és az itt-ott felbukkanó rigmusok, mondókák megőrizték a Ringató könyvek meghittségét, sajátosan kedves, játékos világát. Igazi szépirodalom a legkisebbeknek! 

A Borsi a nagyvárosban című meséből készült rajzfilmet meg lehet találni a YouTube csatornánkon.

A Borsi álmodik című történetben Weöres Sándor kevéssé ismert - Legyen álmod... (Takaród hadd igazítsam) kis négysorosa - többször is megjelenik, melyet a Ringat foglalkozásokról is ismerhetnek a szülők és a gyerekek.

Ez a mesekönyv 2021 gyermekkönyvei között a " TOP 10" válogatásba került.

Nagyóvodás, kisiskolás gyerekeknek 

Minden gyerek szereti a mesét, az állatokat és kíváncsi, ha hangszert lát: milyen a hangja, hogyan lehet megszólaltatni, miből készült és egyáltalán, mihez lehet kezdeni vele.  Az évekkel ezelőtt megjelent, nagysikerű Ringató mesék - A gazdi zenész című könyv történeteit - új illusztrációkkal bővítve - a Borsi mesék sorozatban jelentetjük meg újra.

A könyvhöz az interneten megtalálható dalanyag tartozik. Bemutatkoznak a mesékben megjelenő hangszerek, kiváló muzsikusok, énekesek előadásában ismert és kevésbé ismert magyar népdalok csendülnek fel.  A kiadvány a dalok kottáját is tartalmazza.

Nagyobb óvodásoknak, kisiskolásoknak szánjuk a mesekönyvet, amely egyben éneklésre, zenehallgatásra is lehetőséget ad.

A könyv zenei anyaga Borsi mesék, A hegedű, a duda, a furulya és a tekerő címen megtalálható az interneten a következő tartalommegosztó oldalakon: Apple Music, Google Play, Deezer, eMusic, Tidal Music, Spotify, iTunes, YouTube, Soundtrack, TikTok, IMVU

Nagyóvodás, kisiskolás gyerekeknek 

Minden gyerek szereti a mesét, az állatokat és kíváncsi, ha hangszert lát: milyen a hangja, hogyan lehet megszólaltatni, miből készült és egyáltalán, mihez lehet kezdeni vele.  Az évekkel ezelőtt megjelent, nagysikerű Ringató mesék - A gazdi zenész című könyv történeteit - új illusztrációkkal bővítve - a Borsi mesék sorozatban jelentetjük meg újra.

A könyvhöz az interneten megtalálható dalanyag tartozik. Bemutatkoznak a mesékben megjelenő hangszerek, kiváló muzsikusok, énekesek előadásában ismert és kevésbé ismert magyar népdalok csendülnek fel.  A kiadvány a dalok kottáját is tartalmazza.

Nagyobb óvodásoknak, kisiskolásoknak szánjuk a mesekönyvet, amely egyben éneklésre, zenehallgatásra is lehetőséget ad.

A könyv zenei anyaga Borsi mesék, A hegedű, a duda, a furulya és a tekerő címen megtalálható az interneten a következő tartalommegosztó oldalakon: Apple Music, Google Play, Deezer, eMusic, Tidal Music, Spotify, iTunes, YouTube, Soundtrack, TikTok, IMVU

A Borsi mesék című sorozatból a kisebbek is megismerkedhetnek Vica, a zenészlány és Borsi, a kis tacskó történeteivel. Egy-egy kötetben két mese kapott helyet Szert-Szabó Dorottya teljes oldalas, gyönyörű illusztrációival. A Borsi mesék hangulata és az itt-ott felbukkanó rigmusok, mondókák megőrizték a Ringató könyvek meghittségét, sajátosan kedves, játékos világát. Igazi szépirodalom a legkisebbeknek!

A Borsi a gyógyító című meséből rajzfilm készült, amelyet meg lehet nézni a YouTube csatornánkon.

A Borsi mesék című sorozatból a kisebbek is megismerkedhetnek Vica a zenészlány és Borsi a kis tacskó történeteivel. Egy-egy kötetben két mese kapott helyet Szert-Szabó Dorottya teljes oldalas, gyönyörű illusztrációival. A Borsi mesék hangulata és az itt-ott felbukkanó rigmusok, mondókák megőrizték a Ringató könyvek meghittségét, sajátosan kedves, játékos világát. Igazi szépirodalom a legkisebbeknek!

A Borsi mesék című sorozatból a kisebbek is megismerkedhetnek Vica a zenészlány és Borsi a kis tacskó történeteivel. Egy-egy kötetben két mese kapott helyet Szert-Szabó Dorottya teljes oldalas, gyönyörű illusztrációival. A Borsi mesék hangulata és az itt-ott felbukkanó rigmusok, mondókák megőrizték a Ringató könyvek meghittségét, sajátosan kedves, játékos világát. Igazi szépirodalom a legkisebbeknek!

 
A Cica-galiba című meséből rajzfilm készült, melyet meg lehet nézni a YouTube csatornánkon.

Óvodásoknak, kisiskolásoknak - könyvritkaság! Korábbi kiadás CD-melléklettel! A zenei anyag hamarosan az interneten is megtalálható lesz!
A Ringató-mesék harmadik kötetében Vica és kis tacskója, Borsi alig várja, hogy a hosszú tél után végre kiszabaduljon a kertbe. Lelkesen vetik bele magukat a tavaszi kerti munkákba, ültetnek és vetnek, csakhogy egy titokzatos erdei látogató rendszeresen megdézsmálja a veteményest, és föltúrja az ágyásokat, hiába őrjáratozik a kis kutya…

Vica, a zenész gazdi ezúttal a növényekről mesél Borsnak, de közben akad nyomoznivaló, megmentik a szomszédnénit, és a tűzoltóknak is lesz dolguk – mert az élet sosem unalmas Borsival! A mesékhez ezúttal is népdalok társulnak, a közös éneklést pedig kotta és CD segíti.

Jelenleg nem rendelhető!

Hangutánzó mondókák; bölcsődéseknek, óvodásoknak. 

Bölcsődéseknek, óvodásoknak, játékos kedvő szülőknek, pedagógusoknak.

Különleges, szórakoztató és egyúttal nagyon hasznos játékra hívom a felnőtteket és a gyerekeket. A népi hangutánzó játékok nem mondókák, nem mesék, nem is versek. Egyikben sem a történeten van a hangsúly, hanem a huncutkodó játékon. Ha bolondozni merünk a mondatokkal, szavakkal, hangokkal, hangszínekkel, a különböző hangmagasságokkal, a szótagok ritmikus ismételgetésével nagy vidámság születik! A gyerekek csodálva és nevetve hallgatják, később a maguk kedvére is mondogatják. A legnépszerűbb állatokhoz kapcsolódó hangutánzókat a népszerű Ringató-foglalkoztatások elindítója, Gróh Ilona gyűjtötte össze, vidám és szellemes rajzaival Maros Krisztina varázsolta ellenállhatatlann

A könyv ára 2000,- Ft

Hatvan magyar népdal: (A "Piros könyv") - FIGYELEM! Tőlünk jelenleg nem rendelhető. Nagyobb Tescokban, Auchanban kapható.

Magyar népdalok gyűjteménye CD-vel.

Szeretettel ajánlom énekelni szerető családoknak, más közösségeknek, pedagógusoknak.

A Dunántúl, Felföld, Alföld, Bukovina és Erdély, valamint Moldva jellegzetes dalainak megtanulását egy CD-melléklet könnyíti meg. Az énekek különlegességét Bognár Szilvia, Navratil Andrea, Szvorák Katalin, Tintér Tímea, Berecz András és Kobzos Kiss Tamás hangja és egyénisége garantálja. 
A történelmi Magyarország 5 tájegységének jellegzetes dalai mellett a könyvben fontos és érdekes gondolatok, tudnivalók is helyet kapnak.

A könyv ára 4000.- Ft CD-vel

Ez a könyv az eredeti, "régi zöld könyv" CD-vel. MÁR CSAK NÁLUNK KAPHATÓ! Az utolsó példányok! Szerettük, kedvenc volt 2012 óta!

​Ringató családi énekeskönyvek közül az első, mely még a Kolibri Kiadónál látott napvilágot. Számtalan kiadást megért, szeretett könyvünk. Elsősorban felnőttekhez szóló, de a gyermekek javát szolgáló kiadvány, amely a népszerű Ringató foglalkozások zenei anyagának jelentős részét tartalmazza.

Az otthoni élmény megszületéséhez kitűnő segítséget nyújt a könyvhöz mellékelt énekes CD, amelyen a kötetben megtalálható valamennyi dallam és jó néhány népi hangutánzó játék is szerepel. A “családi könyv” mondókáit, felhasználási javaslatait és kottáit Maros Krisztina humoros és finom grafikái színesítik, hogy a kötet a gyerekekkel együtt lapozgatva is teljes élményt nyújtson. „Vedd ölbe, ringasd, énekelj! – gyakran hangoztatott mottónk. Nem felszólítás, hanem kérés. Bízom benne, hogy ezt a könyvet forgatva sokan kapnak kedvet a játékhoz, énekléshez a gyerekek és önmaguk örömére, gazdagodására. Ugyanis az énekhanggal, az ölbéli játékokkal nem pusztán a „zenét közvetítjük”, hanem a kicsi gyermek számára egy magasabb szintű odafigyelést, tudást, az érzelmek intenzívebb átadását.”
Gróh Ilona, a Ringató mozgalom vezetője

Korlátozott számban rendelhető.

Családi énekeskönyv CD-vel. Hatvan gyönyörű, klasszikus gyerekdalt, melyet kisgyermekes családoknak, óvónőknek,
tanítóknak, énekelni szerető közösségeknek ajánlok.

A zeneszerzők között Kodály Zoltán, Szőnyi Erzsébet, Ádám Jenő, a szövegírók sorában pedig Weöres Sándor, Gazdag Erzsi és Csukás István neve szerepel. A gyűjteményben a komponált gyerekdalok mellett más népek dalaival is találkozhatunk, amelyek messzi tájak hangulatát idézik. A CD-n énekszó és sokféle hangszer hangzik fel.

 

Legyenek esti dalaitok! javasolja Gróh Ilona, a Ringató alapítója. Hiszen a kisgyermek elaltatása minden családban különleges rituálé, és ennek a legtöbb helyen fontos része a szavak muzsikája, az altatódal. Ezért a Ringató családi énekeskönyvek negyedik darabjába Gróh Ilona örökérvényű altatódalokat, mondókákat és verseket gyűjtött, melyeket Szalma Edit csodálatos képei kísérnek.
 

Könyvritkaság! Csak nálunk kapható!

Bölcsődések, az őket nevelő családok és a velük foglalkozó szakemberek javát szolgálja. Tulajdonképpen a Ringató,  Zöld könyv vímű kiadvány folytatása. Módszertani alapelvek közreadása mellett számos olyan szöveget és dalt tartalmaz a könyv, amely az otthoni és a bölcsődei zenei és irodalmi nevelés alapműve lehet. Bevezetőjében módszertani útmutató olvasható, hanganyaga a honlapon meghallgatható! Keresd a Ringató YouTube csatornáján is!

A Ringató-foglalkozásokról jól ismert játékok, mondókák és hangutánzók mellett a kötetben helyet kaptak többek között Nemes-Nagy Ágnes, Tamkó Sirató Károly és Weöres Sándor klasszikusai, illetve Varró Dániel, Nyulász Péter, Tóth Krisztina és még sok kiváló költő legkisebbeknek szóló művei is.

Ha egy kisgyermek bölcsődés lesz, az egész család élete megváltozik. Minél többet beszélünk a „bölcsiről”, annál könnyebb elfogadni a gyerekeknek az új környezetet, szokásokat, a még ismeretlen felnőtteket és a társait. Erre az ismerkedésre, mesélésre teremtenek lehetőséget a Ringató-lapozók sorozat kiskönyvei. Szerzője Gyöngyösi Katalin kiváló bölcsődei szakember, elismert módszertani tanácsadó.

A kedves illusztrációkat Gyöngyösi Adrienn készítette, figyelembe véve a bölcsődések életkori sajátosságait és a bölcsődei élet jellemzőit is.

A lapozókat szülőknek, gyerekeknek és kisgyermeknevelőknek egyaránt ajánljuk.

Ha egy kisgyermek bölcsődés lesz, az egész család élete megváltozik. Minél többet beszélünk a „bölcsiről”, annál könnyebb elfogadni a gyerekeknek az új környezetet, szokásokat, a még ismeretlen felnőtteket és a társait. Erre az ismerkedésre, mesélésre teremtenek lehetőséget a Ringató-lapozók sorozat kiskönyvei. Szerzője Gyöngyösi Katalin kiváló bölcsődei szakember, elismert módszertani tanácsadó.

A kedves illusztrációkat Gyöngyösi Adrienn készítette figyelembe véve a bölcsődések életkori sajátosságait és a bölcsődei élet jellemzőit is.

A lapozókat szülőknek, gyerekeknek és kisgyermeknevelőknek egyaránt ajánljuk.

A Ringató Kiadó legkisebbeknek szóló lapozóiba Gróh Ilona népszerű énekekből válogatott.
Mindegyik kiskönyv két dalt tartalmaz, szebbnél szebb illusztrációk kíséretében.

Ebben a lapozóban a Hej, Dunáról fúj a szél és a Csipkefa bimbója kezdetű magyar népdal található.

A Ringató Kiadó legkisebbeknek szóló lapozóiba Gróh Ilona népszerű énekekből válogatott.
Mindegyik kiskönyv két dalt tartalmaz, szebbnél szebb illusztrációk kíséretében.

Ebben a lapozóban a Hull a szilva a fáról és a Komáromi kisleány  kezdetű magyar népdal található Szegedi Katalin illusztrációival.

A Ringató Kiadó legkisebbeknek szóló lapozóiba Gróh Ilona a népszerű énekekből válogatott.
Mindegyik kiskönyv két dalt tartalmaz, szebbnél szebb illusztrációk kíséretében.

Ebben a lapozóban a Kis kece lányom és a Virágéknál ég a világ kezdetű magyar népdal található Szimonidesz Hajnalka illusztrációival.

"Kötetünk Bozsik Margit emőd-istvánmajori hagyományőrző citerás dallamanyagának egy jelentős szeletét mutatja be, egyszerűen és tudományos részletességgel lejegyzett kottás változatban, hangzó melléklettel kiegészítve. A kitűnő citerás hangfelvételein kirajzolódik magabiztos citerajátéka, a számos díszítőelem rögtönzésszerű alkalmazása és szép dallamformálása. A most 76 éves Bozsik Margit így ír önéletrajzában a hangszeréről: „ A citerám volt egész életemben a legjobb barátom, ő volt a lelkem doktora. Bánatomban és jókedvemben ő szólt hozzám nagyon szépen, és neki mindent elmondhattam, ő simogatta a lelkemet, segített sok mindent kibírni.”
Citerás előadói munkássága mellett alkotói életművét is bemutatjuk versein keresztül.
A kötet paraméterei: méret: álló B/5-ös, keménytáblás borítóval. Terjedelem: 176 oldal, színes
képekkel.
A kötethez tartozik egy közel egy órányi, 40 dallam helyszíni felvételét bemutató CD- melléklet,
valamint egy QR-kód.
A kötet megjelentetésével célunk, hogy könyvünket mind a művészeti iskolákban, mind a
zeneművészeti szakközépiskolákban, valamint az egyetemi népzenei képzésben is tankönyvként
használják majd a citerások, és mindazok, akik Bozsik Margitot, mint népi versírót is szeretnék minél jobban megismerni." /Balogh Sándor/

Új kiadvány, már rendelhető!

Szórakoztató játékra hívom ezzel a kiadvánnyal a felnőtteket és a gyerekeket.

A könyvben szereplő népi hangutánzók tulajdonképpen mesék, a legkisebbek meséi. A rövid párbeszédek kiválóan alkalmasak arra, hogy miközben elmondjuk, játsszunk a hangunkkal.

A magyar nyelv leleményessége ötvöződik szavaink különös zeneiségével ezekben a kicsi hangjátékokban.

                        *******************************

A Kutykurutty és a többiek könyv gyerekeknek, szülőknek pedagógusoknak egyaránt szól. A kiadvány népi hangutánzókat bemutató fejezete a 2022-ben megjelent Ringató módszertani kézikönyv kiegészítése.  Ez a kiegészítő írás és az interneten található hanganyag sokat segít a hangutánzók életre keltésében. Maros Krisztina rendkívül kedves, szellemes illusztrációit minden korosztálynak felüdülés nézegetni. Bízom benne, hogy a képek még inkább kedvet ébresztenek a meséléshez, a hangok játékához.

A könyv zenei anyaga Kutykurutty és a többiek címen megtalálható az interneten a következő tartalommegosztó oldalakon: Apple Music, Google Play, Deezer, eMusic, Tidal Music, Spotify, iTunes, YouTube, Soundtrack, TikTok, IMVU

"Megjelent az új "hortobágyi daloskönyvünk", melyben 165 népdal kottája található jegyzetekkel, mutatókkal és CD-melléklettel.

A 216 oldalas, álló A/4-es formátumú kötet anyagát 42 archív fotó illusztrálja, színesíti. A számos hortobágyi és Hortobágy-melléki népdal mellett sárréti és hajdúsági gyűjtések lejegyzései is megtalálhatók a kötetben, amelyek javarészt az 1970-es években kerültek rögzítésre a térség népzenekutatója - Bencze Lászlóné dr. Mező Judit - által.

Valamennyi dallamot a könnyebb olvasás céljából C-re transzponálva adjuk közre, így az énekesek mellett a citerások részére is lehetőséget biztosítunk az újabb dallamok tanulására." /Balogh Sándor/

Ez a kötet a hagyományos citerajáték egy szeletét mutatja be helyszíni hangfelvételekről lejegyzett dallamokon keresztül. A felvételek 1959 és 1988 között készültek, olyan neves népzenekutatók és gyűjtők közreműködésével, mint Manga János, Olsvai Imre, Sárosi Bálint, Kallós Zoltán, Rajeczky Benjamin, Tari Lujza, Andrásfalvy Bertalan, Martin György és Pesovár Ferenc. Kiadványunk legtöbb lejegyzése az Alföldről és a Dél-Dunántúlról való, de ezek mellett fellelhetők kalotaszegi, gyimesi, gömöri és észak-magyarországi citerások ritkán hallható, különleges dallamai is.

A gyűjtések nagy része még a pávaköri mozgalom elterjedése előtti időkből való, vagyis e citerások még apáról-fiúra hagyományozódva szerezték hangszeres tudásukat. Az eddig publikált citerás dallamoknak köszönhetően a hagyományos citeramuzsika legjelesebbjeinek dallamai, különleges játéktechnikái mára megjelentek a fiatal zenészek repertoárjában, és közismertté váltak az eredeti citerazene iránt érdeklődők körében is.

Mint gyakorló citeratanár fontosnak tartom, hogy az eredeti felvétel mellett a kottaanyag is segítse a tanulni vágyókat. A kotta és hangfelvétel együttes használatával válhat csak teljessé a kép egy-egy régi felvétel tanulmányozásakor.

A Magyar citerás antológia hangzó sorozat második részét 2005-ben adta ki a Flaccus Kiadó. Azóta két újabb rész is megjelent, és előkészületben van a hagyományos citerazenét feldolgozó sorozat ötödik, egyben záró darabja is. Érdemes felidézni néhány gondolatot az akkor leírtakból: ahhoz, hogy egy értékes dallam eljusson mindenkihez, hivatalosan kiadott hanghordozón vagy lejegyzett formában, igen hosszú utat kell végigjárnia, a gyűjtés-feldolgozás-publikálás mindhárom lépcsőfokát. Az utolsó kettő a legnehezebb. Ez a két lépés a táncházmozgalom mai feladatai közül talán a legfontosabb, így lesz a helyszíni gyűjtésből mindenki számára hozzáférhető és használható közkincs.

Ezen az úton egy kis lépés ez a könyv. Amikor elkezdtem a lejegyzést, egyértelmű volt, hogy mindenki számára használható formába szeretném önteni a leírt hangjegyeket. Ne annyira a részleteket elemző elme, sokkal inkább a dallamszándék vezesse kezemet.

Számos újdonság várja az olvasót: a 73 részletes lejegyzést kiegészítő egyszerűsített dallamváz és dalszöveg, a főbb játéktechnikai jellemzők felismerését segítő fogalomfelhő, életrajzok és eddig nem publikált fényképek. Remélem, hogy sokan forgatják majd haszonnal a könyvet, legyen szó diákról, tanárról, előadóművészről vagy kutatóról.

ELŐADÓK:
Árki Zoltán (44) 67
Árki Zoltánné (41) 67
Bagosi Lajos (30) 17-21
Balog József (64) 59-60
Baranyai Sándor (60) 1-2, 5
Bogdán Imre (26) 73-74
Bogdán Sándor (17) 73-74
Boruzs András (54) 1-5
Cs. Nagy Balázs (54) 13-16
Dávid László (59) 34-35
Dékány János (58) 61-62
Kanczel János (40) 6-12
Koller József (72) 63-66
Kovács Lajos (65) 22-25
Maczik Sándor id. (61) 37-38
Magda Imre (63) 39-44
Mező Józsefné Bozsik Margit (60) 45-55
Nádházi József (54) 1-2, 5
Sajti Mihály (76) 36
Szaszkó József (62) 56-58
Takács József (68) 67-69
Takács Józsefné (70) 67, 70-72
Törő Gábor (59) 3, 5
Tuka Zsigmond (73) 26-33
Túry Ferenc (23) 6-9, 12

GYŰJTŐK:

MTA ZTI FELVÉTELEI
Andrásfalvy Bertalan; Martin György; Pesovár Ferenc 61-66 (1961)
Halkovics János 31-33 (1965)
Kodály Zoltán 17-21 (1916)
Manga János 34-35 (1973); 37-38 (1963); 59-60 (1961)
Olsvai Imre 73-74 (1959)
Sárosi Bálint 36 (1967); 39-44 (1972)

MAGÁNGYŰJTEMÉNYEK
Balogh Sándor 22-25 (1993); 26-30 (1991); 45-55 (1995)
Bencze Lászlóné dr. Mező Judit 1-16 (1974)
dr. Várnai Ferenc 56-58 (1979); 67-69 (1980); 70-72 (1989)
 
Magyar citerás antológia II. (könyv) + CD

A Ringató Kiadó legkisebbeknek szóló lapozóiba Gróh Ilona népszerű énekekből válogatott.
Mindegyik kiskönyv két dalt tartalmaz, szebbnél szebb illusztrációk kíséretében.

Ebben a lapozóban a Megfogtam egy szúnyogot és a Hopp, Juliska kezdetű magyar népdal található Szimonidesz Hajnalka illusztrációival.

A moldvai énekes zenéről régóta, bőséggel állnak rendelkezésünkre különböző kiadványok, ám a hangszeres zenekutatás eredményeiről szinte alig jelent meg eddig valami. Ez a könyv és hangzó melléklete tehát fontos, hiánypótló vállalkozás.

Az egyes fejezetek röviden ismertetik a hangszerek (koboz, hegedű, furulya, kaval, citera, doromb) játékmódját. Az érdeklődő praktikus tanácsokat kap a zenetanulás folyamatához, a könyv és CD megfelelő használatához. A kötet végén található dallammutató, térkép és irodalomjegyzék is a e folyamatot segíti.
Ez a kiadvány mindazoknak a zenetanulóknak szól, akiket rabul ejtett a moldvai csángók hagyományos kultúrája és zenéjükkel is meg akarnak közelebbről ismerkedni. A zeneiskolások és az autodidaktaként tanulók egyaránt haszonnal forgathatják a kiadványt.

Évtizedek alatt kiforrott, a kodályi elvekre épülő, speciális foglalkozásvezetési (művészeti nevelési) formát mutat be ez a zenei nevelési szakkönyv.

Pedagógusoknak és a kisgyermekkori zenei nevelés iránt érdeklődőknek ajánljuk. FIGYELEM: nem bölcsődei módszertankönyv!

A Ringató-módszer, illetve a könyv szerzője 2021 őszén Magyar Örökség díjat kapott. 

„…amit Gróh Ilona zenepedagógus 1991-től kezdve, az elmúlt 30 év alatt a Ringató zenei nevelési programmal megteremtett, túlzás nélkül nevezhető csodának. Modern világunkban, dacolva a lehúzó erőkkel, visszaadta az édesanyáknak és édesapáknak azt az elfeledettnek tűnő tudást és készséget, ami korábban, a paraszti életformában természetes volt. A Ringató programnak köszönhetően ma itthon és külföldön szülők százezrei, talán milliói énekelnek újra gyerekeiknek, gyerekeikkel. Gróh Ilona megteremtette ennek hátterét: nemcsak a módszert dolgozta ki, hanem fiatal, tehetséges pedagógusokat megtanított ennek alkalmazására is.”

 

                                                                                                            Dr. Solymosi-Tari Emőke

                                                                                                                     zenetörténész

                                                                                                                                 

Biztosan sokan emlékeznek a Sárkányparipán vágtattam című nagysikerű, számtalan kiadást megért gyerekdalgyűjteményre. Ennek a műnek az átdolgozott, bővített kiadása a Ringató Kiadó Lila könyv, Hetvenhét gyerekdal című kötete.
Miben más a Lila könyv a régi Sárkányparipán vágtattam című daloskönyvhöz képest?
Gróh Ilona könyve új címet és borítót kapott, a közreadott dalok száma pedig jelentősen megnőtt. Különlegességként említhetjük, hogy pl. Weöres Sándor, Csukás István, dalszövegei mellett kortárs költők verseit is énekelhetjük majd az új gyűjteményből. Emellett megtalálhatók mai szerzők olyan dalai is, amelyek lejegyezve még nem jelentek meg sehol.

A könyv zenei anyaga Lila könyv címen megtalálható az interneten a következő tartalommegosztó oldalakon: Apple Music, Google Play, Deezer, eMusic, Tidal Music, Spotify, iTunes, YouTube, Soundtrack, TikTok, IMVU

Dalgyűjtemény hanganyaggal!

A Ringató Kiadónak a nagysikerű gyűjteményes kiadványai az Ölbéli játékok, mondókák, hangutánzók, dalok és a hasonlóképp népszerű Hetvenhét gyerekdal után megjelent a Piros könyv, Hetvenhét magyar népdalt című könyve.

A könyvben öt népzenei dialektus szerint találhatók a dalok Bartók Béla, illetve Domokos Pál Péter és Jagamas János elgondolása nyomán. A dalok mellett érdekességek olvashatók hazánk tájairól. A közölt térkép illusztrációnak tekinthető ugyan, de ezzel együtt segít eligazodni a Kárpát-medence magyarlakta területein, láthatjuk a dalok gyűjtésének helyét, a kisebb-nagyobb tájak, megyék jelölését.

Ezt a kiadványt pedagógusoknak ajánljuk, de a Ringató módszer családi énekeskönyvének is  tekinthető. A legkisebbek érdeklődését felkeltik Szimonidesz Hajnalka ragyogó színekkel megfestett illusztrációi, és szívesen hallgatják, ha az anyuka, apuka, nagyobb testvér énekel nekik a könyvből.

Gróh Ilona írja az előszóban: „…igazi öröm volt számomra a könyv hanganyagának készítésekor a stúdiómunka. Tehetséges, fiatal énekeseket, hangszereseket figyelhettem, hallgathattam napokon keresztül. Bízom benne, hogy ezek a felvételek, amelyeket az interneten meg lehet hallgatni, mások számára szintén sokat jelentenek majd.”

A könyv zenei anyaga Piros könyv címen megtalálható az interneten a következő tartalommegosztó oldalakon: Apple Music, Google Play, Deezer, eMusic, Tidal Music, Spotify, iTunes, YouTube, Soundtrack, TikTok, IMVU

Átdolgozott bővített kiadása a 2012-ben megjelent könyvnek! Hanganyag az interneten! Nem tartozik a könyvhöz CD.
Gróh Ilona Ringató – Ölbéli játékok, mondókák, hangutánzók, dalok című népszerű, számtalan kiadást megért könyve most megújult külsővel és címmel, jelentősen bővült tartalommal jelenik meg. A sokak által szeretett, a határainkon túl is ismert Ringató foglalkozások zenei anyagának jelentős részét tartalmazza a gyűjtemény. A kiadvány olyan alapmű melyet kisgyermekes családoknak, gyermekeket nevelő szakembereknek ajánlunk. Szimonidesz Hajnalka magával ragadó illusztrációi gazdagítják a könyvet, így a kötet gyerekekkel együtt lapozgatva is teljes élményt nyújt.  
A kiadványhoz tartozó zenei mellékletet Ringató – Zöld könyv címen megtalálható az interneten!

A tartalomjegyzék szerint sorszámozva több albumba rendeztek mindent, amit énekelni lehet, de a népi hangutánzók is meghallgathatók különféle tartalommegosztó oldalakon. (Pl.: Amazon Music, Apple Music, Google Play, Deezer, eMusic, Tidal Music, Spotify, stb.) A dalok ezúttal hangszeres kísérettel szólalnak meg. A hangfelvételeken sok ismert, kiváló Ringató foglalkozásvezető mellett nagyszerű klasszikus zenészek és népzenészek a közreműködők. 

A Ringató Kiadó könyveinek magas színvonalát biztosítja Gróh Ilona művészeti nevelésben végzett, nemzetközileg is elismert értékteremtő, művészetpedagógiai munkája.

"A Tim, tom, talláré című új kottás kötet bőséges dallamanyagot kínál a kezdő népi és klasszikus
hangszeresek részére. A sokszínű magyar gyermekdalanyag dallamfordulatainak elsajátításával
megalapozható a továbblépés az összetettebb dallamok megszólaltatására.
A kötet három nagy fejezetében összesen 435 dallampélda található, kezdők számára leírt
hangnemekben. Az I. rész 170 dallama nehézségi sorrendben követi egymást, C= dó, C= lá
hangnemekben. A II. rész négy fejezetében különböző hangszercsoportok részére áttranszponálva
jelennek meg az I. részben már bemutatott dallamok, nehézségi sorrendben, népi furulyások,
klasszikus hangszeren tanulók, népi és klasszikus hegedűsök részére. A III. részben együttzenélésre
válogatott dallamokkal találkozunk, különböző transzponálásokban.
A kötet hangzó mellékletén a III. rész dallamai hallhatók az énekelt dallamok hangszeres kíséretével.
A kötet álló A/4-es formátumú, 160 oldalas. Hagyományos és spirálos változatban kerül forgalomba." /Balogh Sándor/

Kötetünkben válogatást adunk közre Bencze Lászlóné dr. Mező Judit 1970-es évek közepétől végzett bihari népdalgyűjtésének több mint 500 dallamából. Jelen gyűjtemény a harmincöt évvel ezelőtt megjelent Szivárványos az ég alja című bihari daloskönyv egyfajta folytatása, korszerű bővítése. A benne szereplő dalok fele megtalálható a régi daloskönyvben is, azonban az összes most közölt dallam újra lejegyzésre került.

A 131 sorszámozott lejegyzéshez szorosan kapcsolódik az MP3 melléklet anyaga (Fellegzik az idő, 2008; Hallottátok hírit, 2009; Vetettem violát, 2013), amelyekből az első kettő önálló lemezként jelent meg a Dialekton Népzenei Kiadó gondozásában. A harmadik lemez e könyv hangzó mellékleteként teszi még teljesebbé a bihari énekes hagyományt bemutató hangzó sorozatot. A dalanyag szerkesztése nem tematikus, a dallamok sorrendje teljes egészében megegyezik a hangzó mellékletként szolgáló lemezek sorrendjével. Legnagyobb számban szerelmi témájú dalokat, katonadalokat és pásztordalokat találunk, de megjelennek betyárdalok is. Emellett rabénekek, balladák, summásdalok, gyermekdalok, karácsonyi kántálás és citerán játszott dallamok teszik műfajilag is változatossá a gyűjteményt. Néhány rövid próza is helyet kapott a kötetben, amelyekből néprajzilag is érdekes és hiteles részleteket tudhatunk meg a kanász- és kondáséletről, a farkasjárásról vagy a harang hangjáról.

A gyűjtések közreadásával szeretnénk elérni, hogy a – negyven évvel ezelőtt még a hagyományban élő – népdalok közkinccsé váljanak. Bízunk abban, hogy a Vetettem violát színes dallamai számos népdalt éneklőnek felkelti az érdeklődését a bihari népdalok szépsége és értékei iránt.

A kottához MP3 melléklet is tartozik:

- Fellegzik az idő

- Hallottátok hírit

- Vetettem violát

Alapító: Gróh Ilona
KERESÉS
Kutykurutty és a többiek
Gyöngyösi Katalin Vár a bölcsőde
Gyöngyösi Katalin Bölcsődés vagyok
Megfogtam egy szúnyogot - lapozó
Cifra palota
Borsi a kertben